Wanneer kunt u een tweede mening vragen?

U kunt op verschillende momenten een tweede mening vragen: bij een diagnose, voor én tijdens een behandeling.

Voor een behandeling

Voor elke behandeling geeft u van tevoren toestemming. Daarvoor heeft u informatie nodig. Vaak zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Vraag uw arts naar de verschillende mogelijkheden. En vertel hem ook over uw leven. Wat is bijvoorbeeld belangrijk voor u en welk doel wilt u bereiken? Zo kunt u samen met uw arts kiezen voor de behandeling die het beste bij u past. Althans dat is de ideale situatie.
Soms heeft u na het gesprek met uw zorgverlener nog vragen, die u aan een andere deskundige wil stellen. Zijn er andere mogelijkheden of andere methoden? Wat is het beste in uw situatie? U wilt immers met een gerust hart uw toestemming kunnen geven voor een behandeling. Ook als u voor een behandeling met ingrijpende gevolgen staat of erg twijfelt, kan een tweede mening helpen.

Voorbeeld


Wel of geen buisjes plaatsen
De KNO-arts stelt voor buisjes te plaatsen in de oren van uw zoon van 1,5 jaar. Is dit echt noodzakelijk of is er een alternatief (een andere behandeling)? Vraag uw arts hiernaar. U kunt ook een tweede mening vragen aan een andere KNO-arts.

Tijdens of na een behandeling

Ook wanneer u onder behandeling bent of zelfs al bent behandeld, kunt u een tweede mening vragen. Bijvoorbeeld wanneer de behandeling niet het gewenste resultaat heeft. Of veel zwaarder is dan u had verwacht. Misschien heeft u het gevoel dat u niet de juiste behandeling krijgt. Door een tweede mening te vragen kunt u toetsen of u wel op de goede weg zit.

Twee voorbeelden


U heeft een grote moedervlek op uw been die regelmatig jeukt. De huidarts zegt dat het absoluut geen kwaad kan. U wilt er een andere arts naar laten kijken, want u vertrouwt het niet.

Na een behandeling aan uw rug heeft u juist meer pijn. U denkt dat de fysiotherapeut u niet juist behandeld heeft. Daarom wilt u een andere fysiotherapeut naar uw rug laten kijken.