Voordat u een beslissing neemt...

Door een onverwachte ziekte of diagnose kunt verdrietig of bang worden. De zorgverleners weten direct de oplossing. Maar bent u daar zelf wel aan toe? Neem uw tijd en laat u goed informeren.

Neem de tijd

Neem de tijd om een beslissing te nemen, waar u zich prettig bij voelt. Dat is belangrijk. Zeker als er sprake is van een ingrijpende behandeling of een ernstige ziekte. Natuurlijk kunt u een genomen beslissing later terugdraaien. Maar dat is in de praktijk niet zo gemakkelijk. Geef uzelf daarom de ruimte van tevoren alles goed op een rij te zetten. U kunt ook om een vervolgafspraak vragen.

Informatie

Voor een goede beslissing is informatie nodig. Stel vragen over uw ziekte, de oorzaak en de behandeling. U kunt ook altijd vragen naar de verschillende behandelmogelijkheden en de voor- en nadelen hiervan. U kunt ook zelf informatie zoeken over uw ziekte en de mogelijke behandelingen. Deze informatie kunt u voorleggen aan uw arts en bespreken waarom een bepaalde behandeling u beter lijkt. De zorgverlener kan u op zijn beurt pas goed adviseren, als hij u kent. Vertel hem wat voor u belangrijk is, en wat u wilt bereiken met de behandeling. Bijvoorbeeld weer kunnen werken, op uw kleinkinderen passen of kunnen sporten. Zo kunt u samen bespreken welke behandeling daarbij past. Of besluiten dat u (nog) niet behandeld wilt worden.

Tweede mening

Komt u er samen met uw arts niet uit? Of heeft u onvoldoende vertrouwen in zijn oordeel? Dan kunt u een tweede mening aan een andere deskundige zorgverlener vragen.