Hoe vindt u iemand die een tweede mening wil geven?

Het is belangrijk om een tweede mening te vragen aan de juiste deskundige. Een deskundige of specialist op het gebied van uw ziekte of behandeling. Maar wie is dat? U kunt hiervoor diverse zorgverleners of organisaties benaderen.

Eigen zorgverlener

U bespreekt met uw eigen zorgverlener dat u een tweede mening wilt vragen. Misschien bestaan er voor uw ziekte gespecialiseerde zorgverleners of ziekenhuizen. Uw zorgverlener kent uw situatie en kan samen met u afwegen naar wie u het beste kunt gaan. 
Soms is een zorgverlener niet onmiddellijk bereid mee te werken. U kunt dan afspreken dat u opnieuw een verzoek doet wanneer na een bepaalde tijd geen verandering of verbetering is opgetreden.
Het kan lastig zijn om uw zorgverlener te zeggen dat u een tweede mening wilt, maar bedenk dat zo’n gesprek voor artsen heel gewoon is. Zie het als extra hulp om de juiste beslissing te kunnen nemen. Het maakt u bewust van andere mogelijkheden en keuzes. 

Huisarts

Soms wil uw zorgverlener niet onmiddellijk meewerken. Of durft u hem niet te vertellen dat u een tweede mening wilt. Dan kunt u ook uw huisarts vragen of hij u naar een andere deskundige kan verwijzen.

Patiëntenverenigingen

Bij patiëntenverenigingen kunt u navragen wat dé specialisten zijn op het gebied van uw ziekte.

Zorgverzekeraar

Ook uw zorgverzekeraar kan u helpen bij het vinden van een deskundige die een tweede mening wil geven. U kunt dan gelijk navragen op of dit vergoed wordt.

Let op


Als uw zorgverlener niet weet dat u een tweede mening vraagt, doet u er goed aan om hem achteraf hierover te informeren. Het is beter om hem van tevoren te informeren, zodat uw relatie niet -verder- verstoord raakt. U heeft in principe gewoon recht op een tweede mening. Uw arts mag dit alleen weigeren wanneer hij hier een goede reden voor heeft. Bijvoorbeeld omdat u onredelijk vaak om een tweede mening vraagt.