Een tweede mening vragen. Hoe werkt dat?

U heeft een zorgverlener gevonden die een tweede mening wil geven. Soms zijn de gegevens uit uw medisch dossier voldoende om zijn oordeel of advies te kunnen geven. Maar bijna altijd zal hij de verschillende mogelijkheden met u willen bespreken. Misschien zal hij ook lichamelijk of ander onderzoek moeten doen. Soms zal hij met uw eigen zorgverlener willen spreken.

Wat kunt u doen?

De andere arts kent u niet. Het is daarom belangrijk om uw situatie zo goed mogelijk uit te leggen. 
Het kan fijn zijn als een familielid of vriend(in) meegaat naar deze arts. Twee mensen horen meer dan één. 

Met deze tips bereidt u zich goed voor op het gesprek voor een tweede mening:

  • Schrijf op wat u wilt vertellen. Zo vergeet u geen belangrijke zaken te vertellen.
  • Schrijf op waarom u aan de diagnose of het advies van uw arts of andere zorgverlener twijfelt. 
  • Schrijf op wat uw wensen zijn. Het is ook voor deze arts belangrijk om te weten wat u wilt. Zo kan hij samen met u kijken of uw wens de beste oplossing voor u is. 
  • Schrijf uw vragen op en zorg dat de arts ze allemaal beantwoordt. 

Twee meningen

Wanneer u een tweede mening vraagt, krijgt u die ook. Daarvan moet u zich bewust zijn. Als de andere zorgverlener hetzelfde advies geeft als uw eigen zorgverlener, stelt dat u gerust. 
Maar hij kan ook een andere behandeling voorstellen. Twee deskundigen hebben dan een andere mening over uw behandeling. Dat kan u in verwarring brengen. Welk advies kunt u het beste opvolgen? Weet de één het beter? Zijn de verschillende behandelingen gelijkwaardig? Zeg het wanneer u iets niet begrijpt en vraag om meer uitleg. Het gaat om uw gezondheid en leven.

Op dat moment moet u ook kiezen. In sommige gevallen zal de tweede behandeling u meer aanspreken en is de keuze gemakkelijk. Maar meestal is dat behoorlijk moeilijk. Eén ding weet u zeker. Doordat u een tweede mening heeft gevraagd, is uw probleem wel van verschillende kanten bekeken.